Všechny bleskovky

pondělí 21. ledna 2013

Žijushandicapem.cz: Paralympionik Michal Stark



Naší další VIP osobností je jeden z nejznámějších, českých paralympijských sportovců Michal Stark. Mnozí z nás si Michala vybaví v souvislosti s dlouholetým sporem ČSTPS a ČATHS. Nejsme oprávnění tuto známou causu jakkoliv komentovat, jen nutno dodat, že kvůli třenicím těchto dvou organizací byl znemožněn start několika handicapovaným sportovcům na letní paralympiádě v Pekingu. Handicapovaný cyklista Michal Stark byl v té době nejvíce mediálně sledovaným sportovcem, kterého tento spor zasáhl.

Michal Stark jako člověk

Paralympionik Michal StarkPři prvním setkání s Michalem poznáte, že je to i vzhledem ke své úspěšné sportovní historii obyčejný, skromný a stále usměvavý muž, který si na nic nehraje a nedělá ze sebe žádnou hvězdu.
Michal žije od dětství s nadkolenní amputací. Většinu lidí a to nejenom zdravých, napadne při setkání s handicapovaným člověkem otázka – jak se ti to vlastně stalo? V tomto případě šlo o nevinnou hru malých kluků, která skončila pod koly kamionu a vážným úrazem na obou nohách, tehdy 6,5 letého Michala. Kvůli následné infekci v levé (více poškozené noze) musel Michal prodělat několik dalších operací, kdy mu byla zraněná noha postupně zkracována, až po konečný nadkolenní pahýl.

Dítě vs. handicap

V barvách týmu Dukly Praha na MS MontechiariNa otázku, jak úraz s trvalými následky zasáhl tvoje dětství, odpověděl Michal s úsměvem. Cituji – jako rodilý Pražák - Libeňák jsem vyrůstal v trošku drsnějším prostředí. Proto netrvalo dlouhoa dělal jsem „skopičiny“ s ostatními kluky. A škola? Tam jsem měl protekci mezi těmi staršími a silnějšími, kteří nade mnou drželi ochrannou ruku. S úsměvem také vzpomíná na dobu, kdy ½ roku po jeho nehodě nechodil do školy a navštívit ho přišla do jejich malého bytu celá třída… V té době ho podrželi spolužáci, kamarádi, ale i paní učitelka, která ho chodila domů pravidelně doučovat.

Motivace

Motivátorem byl jeho ošetřující lékař, shodou okolností „amputář“. Chlap jako hora, mu svým hromovým, ale dobráckým hlasem vysvětlil, že i se svým handicapem dělá několikahodinové operace a že vlastně o nic nejde. Proto k němu také malý Michal vzhlížel jako k velkému vzoru.

Michal Stark sportovec

Jeho sportovní kariéra začala sice po úraze, zato již v 9. letech. V té době navštěvoval jediný podnik u nás, kde vyráběli protézy. Zde se také seznámil s průkopníkem sportu handicapovaných p. Pauerem, který ho vzal do Harachova na soustředění lyžařů s handicapem. Michal byl později v tomto sportu velmi úspěšný. Stal se mnohonásobným mistrem republiky, vítězem Alpského poháru a reprezentoval nás např. na POH v Lillehameru.
Michalova lyžařská kariéraCyklistika, které později zcela propadl, byla nejprve doplňkovým sportem k jeho lyžování. Zpočátku oba sporty kombinoval, postupem času však převládla cyklistika silniční, dráhová, ale i horská kola. Silniční a dráhové cyklistice se později začal naplno věnovat. Pokud bychom měli jmenovat všechny jeho úspěchy v tomto sportu, dalo by to na samostatný článek. Mezi ty nejvýraznější patří titul mistra světa v časovce, tituly mistra Evropy, bronzová medaile z paralympiády v Sydney a více než dvě desítky dalších cenných medailí z velkých závodů.
Vždy vítězemMichal je také bezesporu jedním nejpilnějšíchhandicapovaných sportovců na světě. Díky své sportovní historii má v současné době za sebou šest paralympiád a na další se chystá. 

Aktivity

Jednou z jeho hlavních aktivit je pomoc dětem, které neměli v životě tolik štěstí a jsou závislé na pomoci jiných lidí. Aktivně pracuje na projektu SEN - Občanského sdružení ANO, ANO, který pomáhá vyplnit sny sociálně znevýhodněných dětí v oblasti rozvíjení jejich talentu, vzdělání a zvýšení jejich sebevědomí.

Michal s dcerouŽivot bez handicapu

Michal je šťastně ženatý a má děti. Nikdy se moc nezabýval otázkami coby – kdyby. Po jeho úrazu v dětství se velmi rychle zapojil do běžného života. Proto také potvrdil, že by jeho život měl zhruba stejný průběh, jako kdyby byl zdravý a s největší pravděpodobností by se věnoval sportu a rodině.

Na závěr

Ptali jsme se Michala, jestli ho jeho handicap nějak výrazně omezuje v životě, nebo v souvislosti s jeho rodinným životem a podobně. Michal s úsměvem odpověděl. Vůbec. Jediné co mi v životě chybí a co by chtěl, pokud bych vlastnil „Arabelin prsten“, byť je to pro každého zdravého člověka běžná věc, vzít na sebe tepláky a jít si zaběhat.
ČasovkaNa dráze
S trenérem Viktorem Zapletalem a mechanikem Milanem KvasničkouMS Manchester

 Autor: ret