Všechny bleskovky

pondělí 30. července 2012

Nominace českého paralympijského týmu na LPH Londýn

Český paralympijský tým zná svou definitivní sestavu Na letních paralympijských hrách v Londýně bude Českou republiku reprezentovat 45 sportovců, které doplní 23 členů realizačního týmu a 6 členů vedení výpravy. Oproti LPH v Pekingu má sestava českého týmu o několik míst méně, ale doufejme, že se našim sportovcům podaří vybojovat neméně úspěchů jako na posledních paralympijských hrách. Českou republiku budou reprezentovat sportovci v šesti druzích sportů – atletice, boccie, cyklistice, lukostřelbě, plavání a stolním tenise. Nejnabitější program budou jako tradičně mít cyklisté, kteří se ve většině zúčastní jak části dráhové cyklistiky, tak části silniční. Neméně pestrý program, co do počtu disciplín, bude absolvovat tým plavců. Atletika ČR má bohužel na letošních hrách výrazně menší tým, ale na jeho kvalitě to nikterak neubralo. Lukostřelecký tým se oproti jiným sportům rozrostl o tři sportovce, což dává naději především v soutěžích družstev. Ve stolním tenise budou reprezentovat ČR pouze muži. Bohužel ženský tým se po odchodu Míši de La Bourdonaye nepodařilo obnovit. Na druhou stranu se tým rozrostl o tři muže v kategorii sedících. Jednotlivé týmy a programy sportů budeme představovat v dalších článcích. Nyní si představme schválené nominace celého Českého paralympijského týmu: ATLETIKA Radim Běleš, Aleš Kisý, Martin Zvolánek, Jan Vaněk, Martin Němec, Rostislav Pohlmann, Eva Kacanu, František Serbus, Patrik Wurm, Dušan Grézl, Eva Berná, Daniela Vrátilová, Veronika Skuhrovská, Miroslava Sedláčková BOCCIA Leoš Lacina, Radek Procházka, František Serbus CYKLISTIKA Jiří Ježek, Michal Stark, Tereza Diepoldová, Jiří Bouška, David Vondráček, Ivo Koblasa, Lenka Kadetová, Martin Kovář LUKOSTŘELBA Leoš Bartoš, Petr Bartoš, Jiří Klich, Jaroslav Zelenka, Lenka Kuncová, Mirka Černá, David Drahonínský, Markéta Sidková PLAVÁNÍ Kateřina Komárková, Arnošt Petráček, Jan Povýšil, Filip Coufal, Lenka Zahradníková, Nicole Fryčová, Adéla Miková STOLNÍ TENIS Jiří Suchánek, Jaroslav Hadrava, Ivan Karabec, René Tauš, Zbyněk Lambert, Daniel Horut Zdroj ČATHS

neděle 29. července 2012

Křivoklátské okruhy

Je tomu pár týdnů, co jsem byl na slavnostním otevření tzv.Křivoklátských okruhů. Projekt duchovního otce Josefa Přiba (Progress Cycle)a Klubu pražských cyklistů si dal za úkol vyznačit trasy cyklisticky zajímavých regionů Středočeského kraje. Prvním je Křivoklát a jeho krásné široké okolí. Všech osm okruhů má start i cíl v Hostivici u ZŠ, nebo u sídla firmy Progress Cycle (Hostivice-Palouky). Já se o této aktivitě zmiňuji teprve nyní, neb jsem si konečně projel všechny trasy a musím konstatovat, že taková osmička, dlouhá 90km (převýšení 1245km) dá zabrat i špičkovým cyklistům. Já jsem tuto trasu absolvoval pro zajímavost v tréninkovém tempu za 3hodiny a 20minut... Trasy všech KO jsou perfektně značené nepřehlédnutelnými značkami a především jsou vedené po relativně bezpečných úsecích silnic. Podle mě vhodné pro veškeré cyklisty-silničáře, počínaje rodinami s dětmi až po závodníky. Na tratích jsou totiž pro závodění chtivé borce označené úseky, na kterých si může poměřit svůj čas s ostatními.

čtvrtek 26. července 2012

Pohádka o Renkovi

Nebojte se...z cyklisty se nestává spisovatel pohádek, ale myslím, že pro povídání o mém cyklistickém kamarádovi je tento název příznačný. Renka Šindeláře jsem potkal opět po letech na Mistrovství republiky v Hustopečích. Nemá to moc daleko a tak si přijel zazávodit. Renek je spasticky handicapován natolik, že si bez pomoci svých blízkých moc zcela běžných záležitostí sám neudělá. Docela obstojně chodí a neuvěřitelně skvěle jezdí na kole!Když někomu o Renkovi povídám (snad mě Renek nezabije),uvádím to tak, že Renka někdo posadí na kolo, ruce mu dá na řidítka, tretry do pedálů a Renek prostě jede...Skutečnost je podobná. Renek přehazuje jen díky elektronickému Shimanu, které měl snad jako první na světě a mnoha úpravám. Brzdí zády... Kdysi, když byl u klasifikační komise, která rozhodovala o jeho kategorii, byl zařazen mezi tricyklisty (kolo se třemi koly pro lepší udržení stability). A milý Renek své zařazení odmítl a snad jako jediný paralympijský cyklista si požádal o těžší kategorii. Zdůvodnil to tím, že chce být cyklistou a né jezdit na tříkolce...Není to samozřejmě žádná ostuda a tricyklisté dosahují úžasných sportovních výkonů. Renek, ale chce být frajerem v tom dobrém slova smyslu a raději se pere se svým handicapem na normálním silničním kole. Myslím, že kdybyste ho potkali na švihu, tak by mu většina z vás možná neuvisela ani v háku. Nedávno absolvoval čtyřiadvacetihodinový závod! Jak naprosto odlišný přístup od některých jiných paralympijských cyklistů po celém světě, kteří přemýšlejí trochu odlišně - medaile za každou cenu...

středa 25. července 2012

Letošní rozlučka s Kolem pro život - Praha - Karlštejn Tour České spořitelny 2012

Po prvním závodě Kola pro život v Brdech bych vskutku netušil, že se nakonec budu po Karlštejnu loučit se slzou v oku. Ale nejdříve k samotnému závodu. Svůj letošní bikerský triptych jsem letos na závodech KPŽ završil okolo Karlštejna, resp. z Chuchle na Karlštejn a zpět. Přiznávám, že jsem šel do závodu s obavami, co pořadatelé připraví za hrůzné terény. Ačkoliv Sváťa Fořt (hlavní trasér KPŽ :-))mi už před závodem zcela dobrovolně vyšel vstříc a připravil pro mě objížďku posledního lesního výjezdu, či spíše výšlapu před cílem. Nechtěli jsme zbytečně, měsíc a půl před Londýnem riskovat mé zranění. Ale k tomu až později... Poprvé v životě jsem se dostal na slavné chuchelské závodiště a v půl jedné vystartoval do závodu trasy C. Hned u první zatáčky jsem byl zablokován na písečné pasáži. Hlavní je nezmatkovat - bika jsem přemístil na trávu, protože bych se už sám na písku nerozjel a pasáž objel. Ztratil jsem tímto manévrem asi sto míst v průběžném pořadí. Následující asfaltové kilometry mi jako pravověrnému silničáři seděli a naopak jsem spoustu závodníků předjížděl já. Abych se moc nerozkecal - závod odsýpal jako na běžícím páse. S mým věrným druhem Pavlem Zachem jsme se pěkně střídali a nebýt tří zabloudění...mohl jsem nakonec do cíle dorazit o cosi dříve. Nejprve jsem se natolik soustředil ve sjezdu, že jsem až se zpožděním postřehl odbočku doprava - nechtěl jsem se vracet a tak jsem si vložil vlastní doslova pralesní track a vrátil se na správnou trasu. Podruhé jsme spolu se skupinkou opět špatně odbočili - zmátla nás spadlá navigační cedule a asi utržená mlíka. Jak jsem se po závodě dozvěděl, nebyli jsme sami. Na stejném místě zabloudil i Petr Dlask - oba jsme si zanadávali :-). A do třetice jsme si trochu pobloudili na již zmíněném speciálním objezdu v Radotíně. Hned jsme nenašli nájezd na fittrasu, která nás na obchvat Radotínem měla nasměrovat. Kopec, kterému jsem se vyhnul byl dvousetmetrový a naše objížďka byla skoro dvoukilometrová po asfaltu a v nejhorším stoupání po kostkách. Popisuji to podrobně proto, že se někteří z tipujících (u mých startů na KPŽ vypisuje ČS tipovací soutěž na můj odstup od vítěze)domnívali, že poletím v Radotíně už rovnou po rovině do cíle a pár podstatných kilometrů ušetřím...Bylo tomu nakonec naopak a můj odstup byl více než dvacetiminutový. Se třináctým místem v kategorii můžu být spokojený a nebýt bloudění... Rychlý náročný závod - jednoduše řečeno opět hlavně cyklistika! Znovu jsem okusil tu neopakovatelnou atmosféru, kterou má snad jen Kolo pro život. Budete mi chybět - všichni - počínaje skvělým zázemím, které mi vytvořila Česká Spořitelna, zosobněná Veronikou Daďovou, přes vlastní tým báječných lidí "Kola pro život" okolo Romana Čermáka, až po tisíce skvělých bikerů. Díky a držte pěsti během Paralympiády - pojedu i pro vás.

pondělí 16. července 2012

Paralympiáda v Londýně - Michal Stark - kde a kdy.

Do začátku Paralympiády zbývá ještě 43 dnů. Přesto vás přátelé už teď na žádost mnohých z vás informuji o mém závodním programu: Dráhová cyklistika - velodrom - Londýn 30.8. - 1km s pevným startem - cca od 14 hod 31.8. - stíhací závod na 3km - 9,30-12,30hod - kvalifikace, 14-17,10hod - finále Silniční cyklistika - Brands Hatch - Kent 5.9. - časovka jednotlivců - cca od 10,30hod 6.9. - silniční závod s hromadným startem - 14,30hod Ceny vstupenek: - na silniční cyklistiku 10liber - na dráhovou cyklistiku - 20-45liber V současnosti je víceméně celá Paralympiáda vyprodaná (cyklistika byla prý mezi prvními sporty). Ale!...co nejdříve by měl být dán do prodeje zbytek vstupenek (nevybrané rezervace a pod.), kterých prý bude ještě docela dost. Přijeďte fandit - budu to potřebovat!

neděle 15. července 2012

Mistrák - z plného tréninku malá zkouška výkonnosti

Měsíc a půl před svým prvním startem na Paralympiádě v Londýně, jsem si z plné přípravy "odskočil" na Mistrovství republiky v silniční cyklistice. Tak jako vloni bylo hostitelem malebné moravské město Hustopeče a jeho okolí. Pořadatelé učinili zajímavý pokus a všichni "stojící" cyklisté jsme byli hodnoceni dohromady bez rozdílu kategorií. Sobotní silniční závod s hromadným startem jsem absolvoval s mírnou obavou. Určitě jsem se chtěl vyhnout loňskému pádu v jedné ze zatáček skoro kritérijního městského okruhu. Nakonec jsem si pěkně zazávodil a po spurtu o druhý flek skončil nakonec třetí. Nedělní časovka u Kraví hory mě prověřila ve všech směrech. Vyzkoušel jsem nový zapůjčený speciál během náročného stoupání, technického sjezdu, ale i v zatáčkách. Velmi dobrý pocit - druhé místo opět bez rozdílu handicapu!