Všechny bleskovky

pondělí 25. července 2011

Mistrovství republiky - tentokrát s "leteckou vložkou"

MČR_silniční závod_foto Jarka Krakovičová
Letošní mistrák handicapovaných cyklistů přivítalo vinařské město Hustopeče. Hned na začátku musím poznamenat, že pořadatelé uspořádali báječné závody. Do sobotního silničního závodu jsme odstartovali ve společném balíku všech kategorií stojících cyklistů. Ačkoliv moje kategorie C2 byla hodnocena dohromady s C3 chtěl jsem zajet co nejlepší výsledek i v celkové konkurenci. Hned od startu jsem rozjel velmi rychlé tempo a na technickém okruhu v centru města se balík závodníků okamžitě natáhnul. Bylo zřejmé, že leadrem závodu bude Honza Bicek s podkolenní amputací. Trochu jsem vsázel na to, že bych se mohl s ním vyvézt a odjet ve dvojici celý závod. Bohužel realita byla naprosto odlišná. Ve čtvrtém kole jsem si ostrou pravotočivou zatáčku, za kterou následoval malý brdek vhodný k ataku, najel asi příliš zprudka a z nějaké druhé třetí pozice jsem letěl na asfalt. Podklouzlo mi zadní kolo a v té rychlosti jsem neměl vůbec žádnou šanci na korekci. Vstal jsem s pár odřeninami a hlavně naraženým zápěstím. Pokoušel jsem se ještě pokračovat, ale zápěstí jsem velmi cítil a především mi díky ohnuté patce špatně přehazoval šaltr. "Podařilo" se mi však tímto pádem rozpojit balík na dvě skupinky a hlavně zdramatizovat kategorii C3 její nominační souboj o MS...

Do nedělní časovky jsem se probudil s oteklým zápěstím a říkal si, že mám po závodech. Cyklisté se však nevzdávají bez boje a může-li absolvovat Křižák s podobným zraněním Tour, tak musím dát časovku na dvacet kilometrů. V pozici kdy jsem jel zalehlý, jsem omezení necítil. "Užíval" jsem si ale během tříkilometrového stoupání, které jsem musel absolvovat dvakrát. Víceméně jsem se držel v kopci jen levou rukou. Proto mě velmi překvapilo, že jsem i přes tento další handicap zvítězil a porazil své "dvounohé"soupeře z kategorie C3. Mistrovského trikotu si letos určitě cením!
MČR_časovka_foto J.Levý

pondělí 18. července 2011

Finále Para Světového poháru v kanadském Baie-Comeau s odstupem a bez emocí

SP Baie-Comeau_start časovky_foto V.Zapletal

                                          
Byl jsem natolik nespokojený 
z posledního, resp. finálového podniku SP v Kanadě, že se mi ani nechtělo se podělit o své dojmy. Ale vše zlé je pro něco dobré a i relativní neúspěch může pomoci do budoucnosti.
S odstupem týdne a od samotného návratu domů jen několika dnů už nejsem v hodnocení až tak radikální.
Určitě nemůžu hodnotit svůj výsledek v závodě pravdy, tedy časovce za nepovedený. 4.místo ve světové konkurenci je solidní výsledek. Mrzí mě jen, že mohl být v každém případě lepší. Přihodilo se  mnohé, ale povzdechnu si jen nad dvěma okolnostmi. Jako ostatní kolegové z naší reprezentace jsem vezl s sebou jen jedno kolo, které jsem na místě „předělal“ na časovkářský speciál. Bohužel, ale bez diskového kola, které jsem nemohl použít a nedostatečnými převody…Poslední kapkou ovlivňující můj výkon byla změna počtu kol trasy časovky ze tří jen na dvě, což jsem zjistil až po závodě. Trochu mě uklidnil dílčí úspěch - nejrychlejší první kolo a odstup v cíli za 3. Kolumbijcem Galvisem jen 11 sekund.
Na silniční závod bych nejraději úplně zapomněl. Jednoduše jsem ten den na to vůbec neměl.  Sice jsem zůstal ve skupině s nejlepšími,ale v rozhodujícím kopci jsem pravidelně v každém kole zaostával a pracně si dojížděl. V posledním kole jsem dojetí už nestihnul a skončil na nelichotivém 7.místě.
Za změny na poslední chvíli bych pořadatelům jedničku nepřidělil, ale za atmosféru podtrženou. Podobně jako vloni na MS vzali obyvatelé města SP za svůj a fandili báječně.  Už od loňského roku máme v Baie Comeau „své“ fans. Rodina přítele Reala je velmi početná, neboť jsem po celé trati obou závodů slyšel hlasité „Majkl“.
Myslím, že docela rozumně trenér usoudil, že jsem z náročné závodní sezóny unavený a dostal jsem místo závodů EP závodní volno. Pevně věříme, že na zásadní podnik druhé části sezóny – zářijové MS na silnici budu opět ve špičkové formě.

SP Baie-Comeau_zvěčněný na díle místního mistra v jedné z výloh_foto V.Zapletal

pondělí 4. července 2011

Světový pohár v Kanadě

Michal je na cestě na Světový pohár v Kanadě. V Baie-Comeau ho čeká v pátek odpoledne kompletní světová konkurence v časovce, v neděli pak v silničním závodě. V obou případech na trati s velmi těžkým kopcem a silným větrem od oceánu.