Všechny bleskovky

pondělí 30. května 2011

Michal Stark: Kuriozní druhé místo v hromadném závodě a opět třetí v časovce

Ilustrační foto - Piacenza 2010
O víkendu absolvoval Michal Stark další díl ze seriálu Evropských pohárů, tentokrát v italské Piacenze, resp. v městečku Castel San Giovanni. Prvním startem nejenom pro Michala, ale celý reprezentační tým, byl silniční závod, který se jel jako hladké kritérium přímo v centru starobylého města. Opět spolu s v jednom pelotonu s dvounohými cyklisty dalších dvou kategorií. Velmi rychlý průběh závodu byl poznamenán několika pády v nejnebezpečnější zatáčce dvoukilometrového okruhu. Michal si během závodu musel dávat pozor především na velmi aktivního španělského cyklistu Eckharta a sjížděl nespočet jeho pokusů o únik. Nakonec si Michal dospurtoval pro „nešťastné“ druhé místo, k čemuž sám dodává na vysvětlení: „Na okruh jsme vystartovali po startu z náměstí doleva a kroužili jsme na pravou stranu,přičemž se směr od startu hned za námi zaslepil plůtky. Celý závod tomu tak bylo a my jsme jezdili okolo tribuny s rozhodčími, kde byla i tabule s ukazateli zbývajících kol a především modrá páska s elektronikou,která odečítá čipy. V tomto stavu jsme najeli i do posledního kola.Před poslední a rozhodující zatáčkou rozjeli vláček angličani a já jsem šel okamžitě za ně. Na cílové rovince jsem nastoupil a s přehledem s rukou nahoře jsem projížděl cílem. V tu chvíli jsem si v transu všimnul ,že cíl je o pár metrů dál, v místě startu, který byl náhle průjezdný…ten jsem přejel bez šlapání a o galusku mě na již správném místě předjel Ital Macchi.Fatální chyba, která mě stála jisté vítězství.Jak jsem zjistil posléze, tak jsem nebyl sám kdo si předspurtoval.“

V neděli Michal spolu s týmem nastoupil do rovinaté časovky na necelých 11 kilometrů. Bohužel ani průměr převyšující 42km za hodinu nestačil na lepší než 3.místo. Stark k chronometru osobně: „Prozatím se do správného časovkářského tempa nemůžu dostat a podobně jako ve Francii byl můj výkon příliš vydřený. Spolu s trenérem víme,že na tom musíme ještě zapracovat .“

Možnost jak vyzkoušet správný rytmus v časovce bude mít Michal již za pár dnů na EP ve Švýcarsku.

úterý 24. května 2011

Michal Stark - Úspěšný víkend v Corréze

foto Jarka Krakovičová-ČATHS
Paralympijský cyklista Michal Stark získal o tomto víkendu další významný úspěch. Podařilo se mu poprvé v jeho kariéře zvítězit v silničním závodě ve francouzském Corréze. Tento okruh se pyšní jedním z nejnáročnějších stoupání mezi podniky ze série Evropských a Světových pohárů. Michal k výsledku podotkl: „Již po prvním kole se od pelotonu oddělila skupina pěti závodníků a já jsem byl rád, že jsem odolal ataku nejlepších světových vrchařů z Francie. Protože podle nového principu UCI startujeme v hromadných závodech spolu 3 kategorie, jezdí s námi, tzv. jednonožci i dvounozí cyklisté. Díky tomu jsem mohl využít i výborného výkonu Tomáše Kvasničky, který pomáhal držet vysoké tempo. V samotném konci závodu jsem si musel poradit sám, protože jsme zůstali pouze tři závodníci mé kategorie. Během mírného stoupání do cílového města jsem dokázal odolat nástupu Bahiera i Lamberta a vyhrát ve spurtu!“

Další den nastoupil Michal na časovku jednotlivců, opět na velmi náročné trati s nepříjemným převýšením. Podařilo se mu navázat na sobotní výsledek a o pouhých 16 sekund zaostal na 3.místě za vítězem Stéphanem Bahierem. „Jsem rád, že vyšel první důležitý start letošní silniční sezóny. Je vidět, že jdeme spolu s trenérem Zapletalem správnou cestou. V neposlední řadě mě těší, že se daří celému reprezentačnímu týmu“, dodal Stark.

Závodní kolotoč, ale pokračuje a za týden už čeká Michala další díl ze seriálu závodů Evropského poháru v italské Piacenze.

foto Jarka Krakovičová-ČATHS

neděle 22. května 2011

Michal Stark v časovce v Corréze 3.

Po včerejším vítězství v hromadném závodě   obsadil dnes Michal v časovce 3.místo se 16 sekundovou ztrátou na vítěze. Michal jel jako jediný na silničním kole nikoli na časovkářském speciálu, což nemusela být ta nejlepší volba.

Gratulujeme k velice úspěšnému víkendu,
Ano,ano

sobota 21. května 2011

Michal Stark vyhrál v Corréze ve spurtu!

EP v Corréze (Francie): Michal Stark: "Ve spurtu jsem je přepral a poprvé jsem tady v Corréze vyhrál"



Gratulujeme. Tvrdá dřina nese plody. Držíme palce zítra v časovce.
Ano,ano

čtvrtek 19. května 2011

První ostrá prověrka na silnici - Evropský pohár ve francouzském Corréze

Michal zítra ráno odjíždí spolu s reprezentačním týmem na první ostrý test silniční sezóny. Čeká ho jeden z nejtěžších podniků seriálu závodů Evropského poháru. V sobotu silniční závod na příměstském okruhu s velmi náročným stoupáním a v neděli časovka na nové trati.
Doufejme, že si udrží slušnou formu z časovky ve Velké Dobré, ze které je přiložený snímek.

Fotil Petr Janouš.

   

pondělí 16. května 2011

Časovka Velká Dobrá - test před seriálem závodů EP a SP

O tomto víkendu jsem si vyzkoušel jak jsem na tom nejenom s časovkářskými parametry. Přípravu jsme během posledních dvou týdnů směřovali právě k nadcházejícím závodům Evropského a především Světového poháru, které otevíráme závodem ve francouzském Corréze 21.května!
Náročná časovka ve Velké Dobré se nám k finálnímu testu hodila náramně. Nová trať, která se jezdí poslední léta přes Žilinu mi vyhovuje méně než klasická trasa na Nové Strašecí, ale o to lépe. Na 32 kilometrech jsem se v neděli musel vydat ze všech sil. Záměr byl jasný, pokořit v každém případě loňský čas a pokusit se ohrozit i nejlepší výkon. Počasí tomuto záměru vůbec nepřálo - chladno a před mým startem se spustil i déšť.
Ještě před otáčkou mě předjeli výborní časovkáři Jirka Sekera a Igor Kubín...domníval jsem se, že je zle a připadalo mi v tu chvíli, že stojím na místě...Nakonec jsem závod dokončil s průměrnou rychlostí 37,61km/hod v novém osobním rekordu na této trati! Časovka jak má být - do bezvědomí.
Uvidíme jestli mi podobný výkon bude ve Francii stačit alespoň do 6.fleku...
Michal Stark


Z doprovodného vozidla fotil Pavel Zach


                                       

pondělí 2. května 2011

Cihlářův memoriál a Povltavská liga

Opět nabitý závodní víkend čekal Michala o předešlém víkendu.V sobotu na čarodejnice absolvoval legendární kritérium Cihlářův memoriál v Praze na Smíchově.Spolu s kolegou z reprezentace Tomášem Kvasničkou závodil v pelotonu kadetů.Prodloužený kilometrový okruh měl fatální část u mostu Légií - kočičí hlavy v rychlosti a v zatáčce.Tady Michalovi ujela přední skupina, kterou marně naháněl celý závod. 
První máj oslavil startem na Povltavské lize v Prosenické lhotě, resp. Suchdole. Jako vždy v tomto seriálu náročná kopcovitá trať, tentokrát okořeněná cílem v nejtěžším stoupání. Michal se znovu velmi pomalu rozjížděl, ale posléze ve zformované skupince pronásledovatelů dojížděl odpadlíky. Nakonec 10. místo v dobré konkurenci předních amatérských cyklistů lze brát jako solidní výsledek. Michal doposud všechny silniční závody jede z plné objemové přípravy a pomalu se chystá na odložený start do evropských a světových pohárů.